Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

JIM GARLAND ARCHITECTS

  • Comment
SMALL PROJECTS 2005

Photography by Michael Austin

This Grade II-listed, three-storey terraced house dating from 1750, in Emsworth, Hampshire, had a small outbuilding used for bikes and overflow storage that isolated the garden from the existing living areas. The brief from doctors Sarah Gilroy and Gill Clarke was to convert this outbuilding into summer living space, incorporating cycle storage, and link the new space to the garden.

The design changes levels, and two freestanding walls create three distinct areas within the overall spatial envelope: entrance, living and mezzanine. Externally-hung sliding doors open on to the garden, framing views.

Bicycle storage is hidden under the mezzanine.

Attention to detail was vital in the small space, including a stair that doubles as drawers and the shadow-gap detail that is continued to the tri-partite folding doors, which provide access to the bike store.

The contractor was Ashling Building & Joinery.

Cost: £20,000

  • Comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.