Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

JESSOP AND COOK ARCHITECTS

  • Comment
SMALL PROJECTS 2005

Photography by Charlotte Wood

The client originally approached James Cauwood, now with Jessop and Cook, for this extension to a 1960s detached house. The site overlooks the Wiltshire Downs in an Area of Outstanding Natural Beauty. The challenge was to create a space-efficient, self-contained annexe within a total floor area of 48m 2, which would include a kitchen/living space, bedroom, bathroom and dressing room.

The planners determined the plot width and materials. The project maximises the view by using a double-height space and sleeping gallery, and also maintains spatial complexity within a relatively small volume. It became an exercise in high-quality hardwood joinery and internal finishes. The large area of openable glazing to the rear responds to the view, while corner glazing to the front opens on to the kitchen garden dug into the hillside.

The construction is a partial steel frame, enabling the glazed areas to be increased. High-specification glazing units, underfloor heating and thermal blinds helped to achieve Part L requirements.

The structural engineer was Young and Webb; staircase and additional joinery by Brian Cauwood.

Cost: £80,000

  • Comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.

Related Jobs