By continuing to use the site you agree to our Privacy & Cookies policy

Hywel Evans sets sail for ExCeL

Richard Hywel Evans Architecture & Design has submitted this design for the entrance to the ExCeL site in London's Royal Docks to Newham Borough Council for detailed planning permission.

In a relatively featureless part of London, where the ExCeL development itself is too low to be seen from any distance, this scheme is designed to act as a landmark and a magnet to the area, as well as providing a high standard of residential accommodation.

The design of the 24-storey tower was honed in a wind tunnel to offer the minimum of resistance, therefore making the structure less massive. This process has resulted in the sail-like shape that provides such a distinct contrast to the more orthogonal buildings surrounding it.

The tower will provide a total of 301 apartments, with a nightclub, restaurant and a casino in the ground-floor plinth. The architect is proposing that the ground floor should be a polished black-curved-punctured monolith, contrasting with the sleek tapered silvered skin of glass, aluminium and steel above it.

The building steps in profile from the ground up to its mid-upper storeys with a curved 'tail' of open terraced garden balconies and dramatic planted modern structures providing views of and from the dock basin and water frontage.

Have your say

You must sign in to make a comment.

The searchable digital buildings archive with drawings from more than 1,500 projects

AJ newsletters