By continuing to use the site you agree to our Privacy & Cookies policy

Housing, Greenwich Millennium Village

The housing scheme consists of terraced houses, two storeys high, with monopitched roofs and single-storey flat-roofed lobbies at the road frontage; the spaces between the lobbies form entrance courtyards which act as 'thresholds'. Around each courtyard a steel channel framework at eaves level supports a cedar pergola with a glass canopy over the entrance door.

The houses are designed to 'lifetime homes standards', which allows occupants to adapt them for wheelchair use. Each lobby contains a wide hall and a WC. A pair of external double doors adjacent to the entrance gives access to a wheelie bin store and an electric intake room for the combined heat and power supply. The bin store contains a lockable compartment which can be used for home deliveries.

The houses are constructed of prefabricated 'cassettes'insulated timber frames sheathed with plywood - which form first floor, roof and storey-height wall units.

The walls are clad with horizontal cedar boarding or sealed, cavity-ventilated rainscreen panels of glassfibre-faced aluminium honeycomb with factoryapplied acrylic render finish.

In some cases dwellings are 'handed' to create a series of shared courtyards. An aluminium channel string course defines the first floor level. The pergola framework consists of 150 x 75mm steel channels which run round the walls at eaves level and span across the street elevation, supported by a 200mm diameter CHS column. The pergola, a 150 x 50mm cedar frame, is surmounted by a frameless 10mm toughened glass canopy bolted to it with stainless steel bolts.

Have your say

You must sign in to make a comment.

The searchable digital buildings archive with drawings from more than 1,500 projects

AJ newsletters