By continuing to use the site you agree to our Privacy & Cookies policy

HEELIS, OFFICE FOR THE NATIONAL TRUST, SWINDON

BCI AWARDS - Building

For projects valued between £3 million and £50 million.

Sponsored by Advance Sections from Corus.

The National Trust wanted to centralise four offices, supporting its activities as guardian and conservator of heritage buildings and landscapes, at a single location in a purpose-made building that would reect the organisation's culture.

This has been achieved in a design-and-build project where the Trust was the client for the design but ultimately became lessee to the owner-developer of the building.

Called Heelis, the office houses every workstation in a totally open-plan layout. Its design was driven by the desire to deliver the maximum useful daylight possible to each workspace, and to create a comfortable working environment with a minimum use of energy.

These objectives have shaped virtually every detail of what at first sight appears a rather austere structure. The sawtooth roof, for instance, is totally functional. While its north-facing windows gather glare-free light, the south faces of the roof support an array of photovoltaic cells that gather enough energy for about a third of the electricity required by the two storeys of offices below.

The BCI Award judges liked what they saw, picking it as the winner from 87 entries in the building category.

Client The National Trust Developer/owner Kier Properties Cost £10.9 million Principal designer Feilden Clegg Bradley Architects Designer Max Fordham Contractor Moss Construction

Have your say

You must sign in to make a comment.

The searchable digital buildings archive with drawings from more than 1,500 projects

AJ newsletters