By continuing to use the site you agree to our Privacy & Cookies policy

Your browser seems to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser.

Close

Your browser is no longer supported

For the best possible experience using our website we recommend you upgrade to a newer version or another browser.

Close

HAYSOM WARD ARCHITECTS

SMALL PROJECTS 2005

Photography by Rowan Haysom

As an environmentally sensitive self-build project, this studio has been quite experimental.

Within the structural order of the Segal-type timber frames, the building has been allowed to take shape as natural materials, recycled materials and seconds were sourced.

The front elevation was designed entirely around a bay window that was found in a reclamation yard. The timber frame is filled with sheep's wool insulation and rendered internally on to reed matting with earth render (dug from the ground beneath the site and mixed with sharp sand). The timber studs are sheathed with a breathable board and protected by a rain-screen of corrugated steel sheets and larch weatherboarding.

Externally, this building at Ely has a sense of place and belonging in the Fenland landscape.

Internally, the earth render gives a soft and warm texture. And when the high ceiling is washed with southerly sunlight, this artist's studio seems more suited to contemplation than to work.

This was a self-build project; costs exclude labour.

Cost: £13,0000

Have your say

You must sign in to make a comment.

The searchable digital buildings archive with drawings from more than 1,500 projects

AJ newsletters