By continuing to use the site you agree to our Privacy & Cookies policy

Your browser seems to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser.

Close

Your browser is no longer supported

For the best possible experience using our website we recommend you upgrade to a newer version or another browser.

Close

Factory conversion to dwelling Stiff and Trevillion

working details

The dwelling has been created from part of a 1960s industrial shed - a precast concrete portal frame with tapering columns, enclosed with cavity walls of facing brick and block inner leaf. The original pitched roof - strawboard slabs, screed and asphalt roof - was supported on precast concrete purlins. It had been overlaid before conversion with an insulated sinusoidal steel deck, finished with Plastisol. A concrete floor slab divided the shed into two storeys.

Part of the concrete floor slab has been removed and replaced by a three storey insertion composed of bedrooms, bathrooms and a study. To retain the industrial feel of the building, the new upper floors are of cast in-situ concrete and are set back from the original south facade. They are treated as large balconies, each protected by a concrete upstand and a rail of 25 x 25mm solid steel bar. Both sides of the upstand have a shuttered finish produced by formwork of rough-sawn timber boards.

The 450mm wide three-storey high 'slot' between the floors and the south facade acts as a lightwell. At second-floor slab level it is fitted with a horizontal barrier of 8mm laminated glass for privacy. The barrier can be raised with a hydraulic piston to let air circulate in warm weather.

At upper levels the south facade had been glazed with single-glazed steel windows; these were replaced with double-glazed units. On the ground floor parts of the solid walls were replaced with glazed sliding doors.A rooflight, a sealed double-glazed unit with structural silicone joints, has been formed in the roof. New wall surfaces comprise unpainted silver sand and white cement render with polished stainless steel corner beads.

Have your say

You must sign in to make a comment.

The searchable digital buildings archive with drawings from more than 1,500 projects

AJ newsletters