Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

Eric Parry fields masterplan for St Martin's

  • Comment

Eric Parry Architects has unveiled the first images of its plans for the radical revamp of London's St Martin-in-the-Fields church, writes Ed Dorrell. The design - submitted for planning this week - includes a masterplan of James Gibbs'church, redevelops the 18th century crypt, and redesigns the adjacent vicarage, vestry and school.

Church leaders commissioned the practice - following advice from CABE - to completely rework the site, improving facilities for the religious community and social workers and creating a Chinese community office and visitor spaces. The practice will also oversee a conservation programme for the church that cleans the facade, refurbishes the historic fabric and restores the interior.

It has carried out widespread consultation on the sensitive project, including meetings with the church's Diocese Advisory Committee, English Heritage, Westminster City Council and CABE, in an attempt to win the support of the heritage lobby.

The masterplan proposes that the 'potential of the crypt should be unlocked ' through the reconstruction of the burial vaults and their extension to the north and the east. This new space will allow for the rearrangement of uses into the most appropriate spaces.

The scheme includes the design of a new entry and lift facility in a widened church path - running parallel to the church - which will guide visitors down to a new reception area. Further east, along the church path, the practice also plans a new light well for the crypt. This reworked crypt will allow for a new church hall to be built underground together with the church's social work facilities, the Chinese community offices, and a new exhibition and interpretation space.

The project also redesigns the adjacent buildings owned by the church.

They will house refurbished flats for the parish's three vicars, better facilities for a resident youth charity and an improved school building.

  • Comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.