By continuing to use the site you agree to our Privacy & Cookies policy

Your browser seems to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser.


Your browser is no longer supported

For the best possible experience using our website we recommend you upgrade to a newer version or another browser.




Photography by Nick Carter

The site for this mews house, for client Els Cauverien, is at the end of a long garden and was occupied by three derelict garages. The mews is on a slope, in the Camberwell Grove conservation area in London. The UDP and brief from the planners required a building in scale and in keeping with the original haylofts.

The structure is a timber frame using curved glulam beams and posts, with the plywoodclad internal and external walls, first floor and roof acting as stiffening membranes. The central staircase winds to the first floor through a double-height, bookshelf-lined space. A large glass sliding door and windows open up to the garden. The stepped roof section uses a clerestory to light the mezzanine library. Sliding doors on the ground floor and the open mezzanine platform provide flexibility of space use. The mews side is clad in natural-coloured render, and the garden side uses translucent glass to take advantage of views and light.

The engineer was Elliott Wood Partnership;contractor The Architectural Building Company.

Cost: £180,000

Have your say

You must sign in to make a comment.

The searchable digital buildings archive with drawings from more than 1,500 projects

AJ newsletters