By continuing to use the site you agree to our Privacy & Cookies policy

Your browser seems to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser.


Your browser is no longer supported

For the best possible experience using our website we recommend you upgrade to a newer version or another browser.


Edinburgh Park prize for Campbell and Arnott

Campbell and Arnott has clinched a cheque for £5,000 and the commission to design a new £2 million office building for what will be the final piece in the jigsaw of the Richard Meier-planned Edinburgh Park first phase.

The practice triumphed ahead of 76 teams from around Scotland in the national competition, which was devised by the business park's developer New Edinburgh, a partnership between the Miller Group and the EDI Group.

Campbell and Arnott's 'exuberant' winning scheme for the 1,860m 2naturally ventilated building features separate vertical circulation; a transparent box connected to the main building by a glass linkway; an entrance through a courtyard under a canopy of trees; and water, trees and grid elements to tie in with the themes of much of the park. The speculative building also has a marketing suite for New Edinburgh on the top floor which boasts roof terraces and panoramic views to the first 16-building phase of the park, and south towards a possible site for an additional phase. That 250,000m 2phase is subject to a planning inquiry, however, called because of its size and transport matters. The inquiry finished a fortnight ago and New Edinburgh hopes to have a result on that by April. A 'mini-phase' of four new buildings totalling 22,000m 2called Lochside View is also now under construction.

The winning scheme was chosen ahead of a team from Gordon Murray and Alan Dunlop in second place (below, opposite page), which picked up £2,000; and a team from Reiach & Hall headed by Peter Anderson, which won £1,000 (below). The panel of judges included broadcaster Sheena McDonald, Gareth Hoskins and Piers Gough.

Gough said the winning design was chosen unanimously because it provided a 'subtle transition' between the park's two phases, strongly holding the edge of the site. 'The whole building is organised in a clever fashion, with the lift and stair separated by a thin glass wall, interesting circulation and dynamic views from the marketing suite, ' he said.

'Overall, the architectural language was exuberant with reticent detail, providing a new development of language of the park.' New Edinburgh hopes to submit a planning application before the summer.

Have your say

You must sign in to make a comment.

The searchable digital buildings archive with drawings from more than 1,500 projects

AJ newsletters