By continuing to use the site you agree to our Privacy & Cookies policy

Your browser seems to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser.

Close

Your browser is no longer supported

For the best possible experience using our website we recommend you upgrade to a newer version or another browser.

Close

Chetwood to use windfall to explore cost of green design

NEWS

Chetwood Associates is to spend a £40,000 competition prize on exploring how sustainable design can have a positive impact on the bottom line. Last week Chetwood's supermarket design for J Sainsbury in Greenwich, south-east London, won the 'Design Sense Award' competition run by the Design Museum, beating entries from a dozen other shortlisted architects and manufacturers.

Its supermarket, built on a brownfield site near the Millennium Dome, makes maximum use of natural light and requires half the power of a standard supermarket. The design uses recycled materials such as aircraft tyres for the floor matting and plastic bottles for splashbacks in the WCs and it has a combined on-site heating and power plant.

Chetwood Associates' director Paul Hinkin said: 'This store has achieved the highest satisfaction rating for any Sainsbury's. We want to measure the effect low-energy building design has on both staff and customers to prove the commercial benefits to wider industry.'

A statement from the Design Museum said the supermarket 'sets a new benchmark standard for building design in the retail industry'.

Design Museum director Alice Rawsthorn said she was proud to promote sustainable design 'as an antidote to Changing Rooms culture'.

Have your say

You must sign in to make a comment.

The searchable digital buildings archive with drawings from more than 1,500 projects

AJ newsletters