By continuing to use the site you agree to our Privacy & Cookies policy

CHEMISTRY DEPARTMENT, PRINCETON UNIVERSITY, NEW JERSEY

UK ARCHITECTURE - SUSTAINABILITY - HOPKINS ARCHITECTS

By rotating the orientation of the risers from a traditional laboratory through 90°, it was possible to develop a highly efficient, deep-plan linear building for a long, thin site, overlooking woodland. Daylight enters deep into the building through the central atrium, which also acts as a buffer space between the laboratories and office spaces. The high energy consumption of the fume hoods is mitigated by self-closing sashes with low air-velocity, ef-cient duct runs, heat recovery within the air-handling units, and air from the offices and atrium (shaded by a photovoltaic canopy) in the supply system.

Have your say

You must sign in to make a comment.

The searchable digital buildings archive with drawings from more than 1,500 projects

AJ newsletters