By continuing to use the site you agree to our Privacy & Cookies policy

Your browser seems to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser.

Close

Your browser is no longer supported

For the best possible experience using our website we recommend you upgrade to a newer version or another browser.

Close

BLAKESLEY HALL VISITOR CENTRE, YARDLEY BIRMINGHAM

PUBLIC BUILDINGS JOINT WINNER

Opened to the public last year, this environmentally sensitive, single-storey building was designed by Bristol-based Niall Phillips Architects, to provide facilities for visitors to a 16th century timber-framed farmhouse. The brief included repairs to the existing house and conversion of a barn for educational use, in addition to designing the single-storey, brick and block visitor centre with a fullyglazed timber entrance pergola.

'With its simple pitched roof, the new building is deliberately reticent within its context, ' said architect Tim Rolt, with 'clean, simple and modern' ironmongery. Specified and supplied by Allgood, items include 'very high specification' Sembla stainless steel lever handles with stainless nodes, and 72 Series locks and latches.Allgood also supplied Sembla D-shaped pull handles, and cranked entrance pulls in both Spectra colour-coated dark grey and stainless steel. Security is provided by Allgood Solenoid deadlocks and low-profile electromagnetic locks.

The judges said the choice of architectural hardware was bold, and complemented 'the robust character of the principal materials'. They praised the attention to detail, selection of materials 'to withstand hard usage', sensitivity to the historic setting and the use of 'special fittings' - such as the enlarged bathroom indicators and snib turns on doors to disabled WCs.

Architect Niall Phillips Architects Architectural ironmonger Allgood

Have your say

You must sign in to make a comment.

The searchable digital buildings archive with drawings from more than 1,500 projects

AJ newsletters