By continuing to use the site you agree to our Privacy & Cookies policy

Your browser seems to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser.


Your browser is no longer supported

For the best possible experience using our website we recommend you upgrade to a newer version or another browser.


Bennetts transforms MOMI to make it flexible and open


Bennetts Associates has designed a dramatic reworking of the Museum of the Moving Image on London's South Bank. Working with museum designer Land Design Studio, it has doubled the size of Avery Associates' 10-year- old building beneath Waterloo Bridge, taking up the space currently occupied by the National Film Theatre. The £33 million scheme turns the building around, giving it a glazed facade facing the National Theatre, and reworks the circulation to make it more flexible. The facade, which uses a mix of transparent and translucent glazing, rises above the parapet of the bridge, allowing views in from the bridge, and seating areas project into it.

Ramped circulation behind this facade will allow visitors a preview of the exhibits and give people outside a glimpse of what the museum offers. A cinema and a television studio sit either side of a transverse passage through the building. Exhibition spaces will allow easy alteration. The project has been designed to be viable whether or not the Rogers scheme for the South Bank goes ahead.

The design team members were appointed separately following a competitive interview. The scheme is the subject of a bid for £24 million of Heritage Lottery Funding. The National Film Theatre is in the final stage of a feasibility study considering a move to the West End, and plans to apply for Arts Lottery funding.

Have your say

You must sign in to make a comment.

The searchable digital buildings archive with drawings from more than 1,500 projects

AJ newsletters