Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

ANDARCHITECTS

  • Comment
SMALL PROJECTS 2005

Photography by Tom Sullam

Natalie Charles and Peter Edwards are the clients for this 65m 2 extension of their Victorian house in Wandsworth, London. Landscape designer Natalie Charles is also the garden designer. So the relationship between the new architecture and the garden was paramount, and the design evolved in tandem with her vision for the garden.

The unique feature of the extension is that its supporting structure is refined down to a single column standing in the garden. This allows the full-height external glazing to fold back completely so that the ground-floor elevation is effectively removed. This, combined with timber flooring inside and out, blurs the boundary between garden and house.

Natural materials were used. Structural steelwork is expressed to reflect the strong vertical planting theme and the use of steel and timber structures in the landscaping. A strong geometry also developed on plan, responding to the path of the sun and views of the garden.

The project architect was Manuel Nogueira; contractor John Coyle Contracts.

Cost: £110,000

  • Comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.