By continuing to use the site you agree to our Privacy & Cookies policy

Your browser seems to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser.

Close

Your browser is no longer supported

For the best possible experience using our website we recommend you upgrade to a newer version or another browser.

Close

AN EXTERNAL WALL WITH AN INSULATED RENDER FINISH

Working details

The business school and the economics department of the university share a three-storey T-shaped building. The accomodation consists of computer suites, staff facilities and small cellular offices on both sides of a central corridor.

The elevations of the wing which the business school occupies are finished with different materials. The north elevation presents a public face to the main road of the campus, clad with terracotta render which rises to a parapet at the eaves. The south elevation, shown left, looks out on to playing fields; on the ground floor the landscaped grounds rise to window-sill level. The wall is finished with cream-coloured render and sheltered with a horizontal louvre screen at the eaves which - in the architect's words - 'forms a translucent layer between building and sky'.

The structure is a cast in-situ reinforced concrete frame - the concrete floors are supported by colums. On the perimeter of the building the columns are rectangular (200 x 600mm) in shape; internally they are circular and exposed along the corridor walls. An rc ring beam supports a steel roof structure covered with a standing seam aluminium long-plank roof.

The external walls comprise a proprietary lightweight steel studwork system braced with 12mm ply sheathing, filled with thermal insulation and finished with a Permarock render system. The steel studwork is fixed to head and base channels. The base channel is fixed to the floor slab; the head channel is designed to accommodate deflection between the wall and the concrete structure - it is restrained with a sliding joint to allow movement. The movement joint is expressed on the elevation as a continuous horizontal mastic joint set between proprietary stops in the render finish, and runs just above the windows.

Have your say

You must sign in to make a comment.

The searchable digital buildings archive with drawings from more than 1,500 projects

AJ newsletters