By continuing to use the site you agree to our Privacy & Cookies policy

An acoustically isolated performance space

working details

The Music Venue, a performing space for amplified music that will accommodate an audience of 200, opens off the foyer on the ground floor of the academy.

Although the main structure is a steel frame, the Music Venue, like other performing spaces, is enclosed in a 'box-inbox' structure to give acoustic isolation. The aim is to contain the sound within the room, rather than isolate it from external noise.

The venue is set on a 'floating' concrete floor slab - a 150mm concrete slab laid on ply and a 40mm mineral-wool resilient layer to isolate it from the main concrete floor slab below and prevent flanking transmission of sound.

The walls are double skins of 140mm blockwork connected in the cavity by two-part wall ties.

They are acoustically isolated from the steel structure to avoid flanking and airborne sound transfer: the UCs are connected to the walls by ss cramps on slip joints and the block/steel interfaces are lined with bitumenimpregnated fibreboard set in 10mm joints with 10 x 10mm polysulphide seals at the ends.

As it is expected that the amplified sounds produced will have high intensity, the venue is roofed with a double concrete 'lid'.

The upper lid is the floor of the IT suite - a profiled metal deck with 125mm reinforced concrete topping - resting on a 533 x 210mm cellular steel beam.

An additional 610 x 229mm cellular steel beam supports the lower lid - a profiled metal deck with 200mm reinforced concrete topping - which rests at the edges on the inner blockwork wall. The soffit is exposed as the ceiling finish.

To reduce airborne sound transmission, the Music Venue is lined on the inside with resinbonded glass fibre acoustic panels with woven fabric finish.

Have your say

You must sign in to make a comment.

The searchable digital buildings archive with drawings from more than 1,500 projects

AJ newsletters