By continuing to use the site you agree to our Privacy & Cookies policy

Your browser seems to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser.

Close

Your browser is no longer supported

For the best possible experience using our website we recommend you upgrade to a newer version or another browser.

Close

Alnwick Garden Pavilion and Visitor Centre by Hopkins Architects

Denwick Lane, Alnwick, Northumbria

The existing garden wall and the axis of the Cascade and ornamental garden are the basic formal clues to which the Visitors Centre and Pavilion respond.

A path runs behind the garden wall to a small piazza which is formed by the wings of the visitor centre. The client has put great stress on sustainability and both the visitors centre and pavilion perform well. The double roll of the ETFE and PTFE roofs also lie gracefully across the garden when viewed over the cascade and against the garden wall and woodland beyond.
This is a complex scheme but it has a clear design vision and is innovative in its use of materials

Client: The Duchess of Northumberland / The Alnwick Garden
Contractor: Sir Robert McAlpine
Structural Engineer: Buro Happold
Services Engineer: Battle McCarthy
Contract Value: £7.2 million
Date of completion: 2006
Gross internal area: 2,000 sq m


Have your say

You must sign in to make a comment.

The searchable digital buildings archive with drawings from more than 1,500 projects

AJ newsletters