By continuing to use the site you agree to our Privacy & Cookies policy

Your browser seems to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser.


Your browser is no longer supported

For the best possible experience using our website we recommend you upgrade to a newer version or another browser.




The first-floor seating gallery and technical gallery above it are elliptical in plan; the gallery steel structure is supported on slightly canted 220mm-diameter CHS columns and enclosed with a screen of standard corrugated GRP roof glazing sheets.

The inner edge of the gallery structure is formed of curved 180 x 75mm PFCs. The outer edge is of curved 100 x 200mm RHSs welded on site to plate cleats fixed to the columns.

A series of UBs cantilevers from the columns to support the PFCs, and T-shaped beams run between the inner and outer edges to support an LVL ply floor. The steelwork is exposed, with simple acoustic soffit panels fixed between the beams.

The framework supports a row of cushioned two-person seats. The seats are fixed back to a raked balustrade of steel tubes and flats that follows the curve of the ellipse. A plywood ventilation plenum runs below the seats. To create the statutory passage space, the front edges of the seats flip up on gas stays.

The inner balustrade is a series of cranked steel-plate balusters that supports a 'soft' curved handrail - of timber wrapped in foam and clad with felt so that the audience can lean on it. Infill panels between balusters are of standard expanded steel mesh, a material that combines protection with visibility.

The mesh was rolled to remove sharp edges, allowed to rust and finished with beeswax.

Have your say

You must sign in to make a comment.

The searchable digital buildings archive with drawings from more than 1,500 projects

AJ newsletters