By continuing to use the site you agree to our Privacy & Cookies policy

Your browser seems to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser.

Close

Your browser is no longer supported

For the best possible experience using our website we recommend you upgrade to a newer version or another browser.

Close

A self-build house, west London Burd Haward Marston

A sustainable steelframed house with rainscreen tile cladding The two-storey house was designed to be energyefficient and built of sustainable materials, by a client with no building experience. A steel structure was chosen to give an accurate framework for the client to work to; steel was also appropriate above the piled foundations.

The structure consists of a series of 100mm square SHS columns which run just inside the walls to prevent cold bridging and to give an uninterrupted clerestory at the eaves. The roof is supported by pairs of 150 x 75mm PFC channels bolted back-to-back to the sides of the columns, with a perimeter PFC channel at the eaves.

A framework of 150 x 75mm PFC channels supports the 175 x 50mm timber joists to the ground and first floors.

The floors are overlaid with proprietary chipboard panels which incorporate heating pipes within their depth.

At the perimeter, the channels are bolted to the columns; their webs are filled with timber packers to act as fixing points for the wallcladding supports - a framework of Masonite beams, filled with insulation, which extends to the sill of the clerestory. The wall buildup consists of panels of moisture-resistant sheathing, timber bearer battens and a rainscreen of Argeton clay tiles. The materials were chosen to be relatively easy to install.

One side of the house is fitted with fully glazed sliding doors which open on to balconies, overlooking a courtyard with a glazed roof.

This rests on RHS purlins fixed back with forked connectors to a 120 x 60mm RHS beam.To support the balcony the PFC floor beams were extended beyond the walls with the bottom flanges removed and the webs tapered.

Have your say

You must sign in to make a comment.

The searchable digital buildings archive with drawings from more than 1,500 projects

AJ newsletters