By continuing to use the site you agree to our Privacy & Cookies policy

A ROOF WITH DOMED ROOFLIGHTS, OVERHANGING A 'TREEHOUSE'

WORKING DETAILS - EASTERHOUSE

The library occupies the space between the auditorium and the college. To tie in with the different levels of adjacent buildings, the oor is stepped in a series of terraces, linked by ramps and steps.

The library roof is a steelframed grid structure, concealed by a perforated acoustic suspended-ceiling system and supported by exposed circular columns, each with a domed rooight above. The connection between the column and the steel structure is made by plates welded to the column head which pass through the cylindrical roof aperture and are bolted to the structure.

The rooights are connected to the building-management system and open for ventilation.

The south facade of the library is a glazed curtain wall and the community room, (designed as a 'treehouse' and originally housing the children's library), projects through at firstfloor level. The community room is clad with Siberian larch boards. The steel/concrete oor is supported by raked steel columns; walls are formed of a UB box-frame supporting a series of insulated plywood diaphragms and the roof is an insulated single-ply membrane on ply sarking laid to falls.

The community room has large windows of curtain-wall glazing; the larch cladding in front of them is set on a series of opening steel gates.

Have your say

You must sign in to make a comment.

The searchable digital buildings archive with drawings from more than 1,500 projects

AJ newsletters