By continuing to use the site you agree to our Privacy & Cookies policy

A RECESSED ZINC DETAIL AT VERGE AND EAVES

WORKING DETAILS - UPPINGHAM SCHOOL

The music centre has a traditional palette of materials - local Clipsham limestone and natural slate - detailed as a layered construction of distinct elements. The roof/ wall junction is detailed by a continuous recess of zinc sheet;

running at verge and eaves, it expresses the roof as an inclined plane positioned lightly over the walls. A projecting gutter is formed of zinc sheet on ply screwed to steel U-shaped brackets fixed to the structure.

The roof's heavy mass prevents noise break-out.

Steel rafters rest at the eaves on trough-shaped concrete lintel-blocks, reinforced and filled with cast-in-situ concrete.

Prefabricated timber-framed roof panels were craned onto the top ange of the rafters.

The panels interlock and all junctions have compressible neoprene seals. The underside is lined with a plasterboard ceiling on acoustic isolating hangers with neoprene pads. Absorbent panels are fixed to the ceiling.

The dry-lining to walls is also isolated from the structure.

To the south, the building faces a historic library with large window openings.

Responding to this context, openings in the stone wall were designed to an appropriate scale and proportion, with fullwidth stone sills. To meet the needs of music rooms, which require controlled sunlight, some openings are 'in-filled' with a combination of recessed stone and narrow steel windows.

Have your say

You must sign in to make a comment.

The searchable digital buildings archive with drawings from more than 1,500 projects

AJ newsletters