By continuing to use the site you agree to our Privacy & Cookies policy

Your browser seems to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser.

Close

Your browser is no longer supported

For the best possible experience using our website we recommend you upgrade to a newer version or another browser.

Close

A MOVEABLE WALL UNIT HOUSING DISPLAY CABINETS

WORKING DETAILS - STORYTELLING CENTRE

The 'storytelling wall' forms part of the east wall of the Storytelling Court. It swings open on a pivot hinge, revealing a curtained recess - a storytelling space - creating an informal enclosure for listeners.

The wall is lined on both sides with cabinets with hinged doors, each containing a miniature stage set illustrating a story. While the doors on the outer, public side form five orderly rows aligning with the horizontal joints in the adjacent timber wall, the cabinets behind them are very different shapes and sizes (see elevations, right).

On the inner side of the wall the cabinets are shallower and store props for the storyteller.

The doors are made of 15mm Douglas fir veneered ply with 4mm solid Douglas fir lippings. Each door has a 25 x 15mm Douglas fir frame with mitred joints; the frame is slotted and grooved so that a board of illustrations to a story can be slotted into it.

Internal cabinet joinery - shelves, hafts and end panels - are Douglas fir-veneered ply with solid Douglas fir lippings.

The wall weighs nearly two tonnes and cantilevers from a single, purpose-made pivot hinge set on a large steel bracket at one end. This required a rigid structure, an internal steel ladder-frame of 100mm SHSs. The wall is secured by a bolt, set inside one of the cabinets, which is lowered into a socket in the floor.

Have your say

You must sign in to make a comment.

The searchable digital buildings archive with drawings from more than 1,500 projects

AJ newsletters