By continuing to use the site you agree to our Privacy & Cookies policy

Your browser seems to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser.


Your browser is no longer supported

For the best possible experience using our website we recommend you upgrade to a newer version or another browser.


A house clad in larchboard and Cor-Ten

working details

The two-/three-storey dwelling is set round a courtyard and, in the words of the architect, 'explores themes of memory and time with cladding of Cor-Ten steel and larch. The forms and the palette of materials echo the disappearing industrial landscape and the urban setting'.

A timber-frame construction, with steel members used where appropriate, was chosen to accommodate complex junctions and to make building easier on the small and restricted site.

The loft is clad with untreated larch boards, fixed with 6mm gaps between to give a robust, muscular appearance. Flashings and copings are formed in ternecoated steel, chosen after it was realised that zinc, the original choice, would be corroded by run-off from the larch boards.

All windows are formed from standard polyester powdercoated steel sections. The loft window has a brise-soleil screen of louvres fabricated from standard industrial decking, welded into a rectangle. The first-floor window is a sloping bay with opening lights. The bathroom on the ground floor has an inward-opening, bottomhung window to provide ventilation and an outer fixed window projecting from it on brackets, glazed with sandblasted 6.4mm laminated glass, to give privacy and security. The outer window lies on the same plane as the Cor-Ten panels and is separated from them by a ventilation gap.

The Cor-Ten panels that clad the lower floor were chosen as an industrial material that would weather naturally. They are detailed with protected air gaps to give ventilation behind and to avoid water or condensation collecting on them. The panels are fixed with stainless-steel fixings isolated with neoprene washers. At the base, a Z-shaped angle acts as a collector to drain run-off from the panels.

Have your say

You must sign in to make a comment.

The searchable digital buildings archive with drawings from more than 1,500 projects

AJ newsletters