By continuing to use the site you agree to our Privacy & Cookies policy

A glulam column and beam structure

working details

The single-storey library building consists of a lofty wedge-shaped public library area encompassed on three sides by cellular office accommodation.

The long east wall of the library area is fully glazed to minimise the use of artificial light; it slopes outwards as it rises, protected by an overhanging eaves, to avoid glare and solar gain.

The structure consists of a series of 405 x 90mm glulam columns which run along the east wall at 2.1m centres and slope to match the inclination of the glazing. They support 405 x 90mm glulam beams which run the full width of the building, supported at the centre by cross beams which in turn are supported by four circular steel columns at 6.3m centres.

The west wall of the building is of dark blue cavity brickwork with a 1.6m deep glazed clerestory running above. The ends of the glulam beams rest on a delicate steel truss which runs the full length of the clerestory.

Each glulam column is flitched at its base with 24mm diameter bolts to a steel flitch plate with a welded base plate bolted to the concrete foundation slab.At the eaves the column is flitched with a steel flitch plate to the glulam beam and bolted with 24mm diameter bolts. To distribute loads effectively the bolts are slotted with 70mm diameter galvanised steel washers.A 200 x 75mm timber eaves beam runs above the eaves flitch to brace the structure and act as a trim to the glazed wall and the insulated wood-wool roof deck.

The roof is covered with a WBP ply deck and terne-coated stainless steel sheet. The eaves is formed of a projecting ply box structure covered with terne-coated stainless steel and terminating in a treated softwood nosing.

Have your say

You must sign in to make a comment.

The searchable digital buildings archive with drawings from more than 1,500 projects

AJ newsletters