By continuing to use the site you agree to our Privacy & Cookies policy

A glazed facade with a stainless steel gutter system

working details

The MSP building is linear in plan, stepping down from five storeys to three towards the south of the site. It contains a series of individual cellular offices on the west side and an open plan office/corridor area on the east side.

The structure is a combination of in situ and precast concrete, a choice determined by the requirements for the structure to resist bomb-blast and withstand terrorist attack. The cellular offices on the west side are constructed from precast-concrete vaulted ceiling units which span between in situ concrete portal frames; each office has a projecting prefabricated bay window unit.

The east elevation faces an internal garden and is mostly glazed. The corridor on each floor is formed by a cantilevered concrete slab supported by beams which extend from the portal frame. To take light and air into the centre of the plan, a stainless steel-clad unit with a motorised glazed vent to the rear was prefabricated and bolted to the underside of each corridor slab. The units generally span the full width of the corridor.

The glazing - oak windows clad with stainless steel - is supported by a robust steel structure which transfers blast loads. A series of precast concrete louvres, laminated oak louvres and solid stone panels supports 250 x 120mm precast concrete mullions bolted to the steelwork. The louvres, panels and mullions are arranged to form a series of repeating patterns which are handed from floor to floor. On the outside of the louvres, a stainless steel gutter system takes water from the roof and the recessed vents and directs it down the external facade by means of troughs, chutes and diagonal gutters.

Have your say

You must sign in to make a comment.

The searchable digital buildings archive with drawings from more than 1,500 projects

AJ newsletters