By continuing to use the site you agree to our Privacy & Cookies policy

A GLAZED ATRIUM ROOF WITH SUSPENDED WALKWAYS

WORKING DETAILS / THE LOCK

The building has 11 floors of apartments on each side of a central atrium. The construction is of cast-in situ concrete, with exterior walls clad with a rainscreen of white tiles and atrium walls clad with an insulated acrylic render system.

The atrium is naturally lit and ventilated. The glazed roof - 8.8mm laminated glass panes in a polyester powder-coated patent glazing system - is at two levels: the lower level rests on a series of fabricated beams with curved lower flanges that span between the atrium walls.

The upper level rests on a series of fabricated 254 x 156mm UBs with tapered lower flanges, supported by zinc-clad upstands set on a strip of roof and paired 75mm-diameter CHS posts. The upper level shelters a continuous air space; it acts as a ventilation chimney for exhaust warm air from the atrium. It is screened by nylon birdmesh.

On each floor a suspended walkway runs the length of the atrium, with six short spur walkways leading off to give access to apartments. The walkway layout gives privacy to atrium-facing bedrooms.

The walkways have pre-cast concrete floors and are suspended from the fabricated beams by paired 30mmdiameter Macalloy rods. On one side is a solid balustrade with concealed lighting clad with opal polycarbonate; on the other side is a glazed balustrade supported by tapered steel flats.

Susan Dawson

Have your say

You must sign in to make a comment.

The searchable digital buildings archive with drawings from more than 1,500 projects

AJ newsletters