Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

A factory facade with recycled glass panels

  • Comment
working details

The factory houses the just-in-time production process. Fully automated manufacture takes place on the ground floor with various mezzanine floors - for storage of raw materials - inserted where appropriate within the three-storey volume. The process is linear and this is reflected in the horizontal emphasis of the south facade (in contrast to the adjacent silo building, where the process is gravity-fed and the facade has a correspondingly vertical emphasis).

The south facade is fully glazed at ground-floor level to give workers views of the rural landscape; it incorporates glazed doors which lead out to a terrace. Above this, the facade is clad with a series of three 'saw-tooth' bands of solid purple panels alternating with a row of glazed units - an arrangement which brings light into the workplace while concealing the complex array of equipment floors.

The double-glazed units have opening lights that are operated electronically.

The purple panels - Sto's Verotec - are of recycled blown-glass granules, here coated with StoLook Metallic paint. Each panel is formed from separate sheets of Verotec, bonded with adhesive to create a long triangular prism shape. The panels are fixed to canted steel frames so that their external faces are vertical; set one above the other, they create the threedimensional saw-tooth sequence on the facade.

The panels are lined with steel cassettes filled with mineral fibre insulation; the inside faces are painted grey and act as the internal wall finish. The cassettes are fixed back to the canted steel frames, formed of 160 x 80mm RHS members welded together and fixed to four horizontal 159mm-diameter CHSs. These in turn are connected by curved steel brackets to the main structural columns - 450 x 450mm UCs set at 6m centres.

  • Comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.