By continuing to use the site you agree to our Privacy & Cookies policy

Your browser seems to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser.

Close

Your browser is no longer supported

For the best possible experience using our website we recommend you upgrade to a newer version or another browser.

Close

A FACADE OF FRAMELESS GLASS PANES ON PROJECTING BRACKETS

WORKING DETAILS - MANCHESTER TRANSPORT INTERCHANGE

Above the interchange concourse is a seven-storey car park, supported on concrete columns and a cast-in situ first-floor deck. The structure is a system of precast concrete beams, columns and slabs, with rainwater draining internally through the centres of the columns. The floors slope to form a continuous ramp with parking on each side.

A series of frameless glass panes runs across the facades, 2.8m high but varying in width.

The panes are positioned in three different planes by means of projecting glazing brackets; the air gaps between adjacent panes ventilate the interior.

The glass is toughened, heat strengthened and laminated with a PVB (polyvinylbutyrate) interlayer.

The glass is fixed to rows of ladder-support frames, bolted with brackets to the concrete edge beams (at different positions on east and west sides to accommodate the ramp).

Each frame consists of a pair of 89mm-diameter CHS transoms, welded top and bottom between vertical 150 x 12mm steel flats.

Each pane is supported and restrained by eight cast stainless-steel holding brackets - four screwed to the top bracket and four screwed to the lower bracket. The holding brackets were cast in two standard shapes, which can be reversed or inverted depending on where the glass is positioned on the bracket.

Have your say

You must sign in to make a comment.

The searchable digital buildings archive with drawings from more than 1,500 projects

AJ newsletters