By continuing to use the site you agree to our Privacy & Cookies policy

Your browser seems to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser.

Close

Your browser is no longer supported

For the best possible experience using our website we recommend you upgrade to a newer version or another browser.

Close

A BUILDING WITH WIND COWLS FOR NATURAL VENTILATION

WORKING DETAILS / JUBILEE WHARF

Building One of the Jubilee Wharf development is a fourstorey building with maisonettes on the upper two floors and workshops on the ground and first floors. Designed to be highly airtight (tested to 1.5 air changes per hour at 50 Pascals), the roof of the building is fitted with a series of wind cowls to provide fresh air without wasting valuable heat, particularly during cold weather. The wind cowls allow all the rooms in the maisonettes to be naturally ventilated, without the need for electric fans or complex controls.

The wind-cowl head is made of marine-grade aluminium with air-extract vent and air-supply intake at opposite ends. A contra-flow heat exchanger is set below the head so the extracted warm air heats fresh incoming air. Each room has a supply-outlet duct at low level and an extract duct at high level.

The ducts are housed at each party wall in an enclosure of timber studs lined with plasterboard. Due to the resistance of air in a lowpressure passive design, duct geometry is limited to two 45infinity turns on any duct run; the horizontal length after the second turn is limited to 300mm. These design parameters were considered early in the building layout to achieve the correct spatial design alongside the demanding ventilation parameters.

Have your say

You must sign in to make a comment.

The searchable digital buildings archive with drawings from more than 1,500 projects

AJ newsletters