By continuing to use the site you agree to our Privacy & Cookies policy

Your browser seems to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser.


Your browser is no longer supported

For the best possible experience using our website we recommend you upgrade to a newer version or another browser.




The children's centre benefits from the use of natural daylight and ventilation, recycled rainwater, 'brown' roof covering and 'green' planted walls on the north-west and north-east facades. It is two storeys high, except for the single-storey café/reception at the south end, which is sheltered on two sides by an overhanging roof and anked by a two-storey green wall.

The building has a cavitywall construction. The green wall planting panels are fixed to a waterproofed outer leaf of 100mm concrete blockwork; on other facades the blockwork is lined with a proprietary external render system and timber panels. The inner leaf is insulated timber studwork faced with plywood and a double layer of plasterboard. The 'brown' insulated at roof is covered with a layer of rubble, between 125 and 150mm deep.

The roof will be covered with a layer of self-seeded plants.

The green wall panels, containing black filter foam, growing medium and irrigation pipes, are fixed back to the building structure. The exposed edges of the wall are capped by a preformed polyester-powdercoated aluminium coping.

The output from the gutters below the green wall and the rainwater from the at roof are directed to a harvesting tank and recycled via a pump system to irrigate the green walls.

Have your say

You must sign in to make a comment.

The searchable digital buildings archive with drawings from more than 1,500 projects

AJ newsletters