Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

French extension: Maison L joins Manser Medal shortlist

  • Comment

[FIRST LOOK] Shortlisted for the 2012 Manser Medal, Christian Pottgiesser’s Maison L is an extension to a private 18th-century residence

Situated about 30 minutes drive from Paris city centre the house sits in a large plot of old trees that had to be left predominantly untouched by this extension to the historic residence. The house’s unusual form comes from an attempt to create a private space for each of the family’s five members while not dominating this site.

The general living areas are placed within an amorphous single-storey building with curved stone walls heaped up with earth and topped with an accessible planted roof that merges into the landscape. Five tower-like volumes project through this plinth to provide each family member with their own private realm.

Positioned to frame a specific perspective of the site, each of the towers stacks the individual’s personal space vertically, with a dressing room and storage space placed on the ground floor, a bathroom on the first floor and a bedroom above.

AJ Buildings Library

See full project data, photographs, plans, sections and details for Maison L by christian pottgiesser architecturespossibles

  • Comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.