By continuing to use the site you agree to our Privacy & Cookies policy

The Lagoon Room at The British Pavilion

[VENICE BIENNALE 2010] Collaborators: Jane da Mosto, environmental scientist; Lorenzo Bonometto, life scientist; Venice Natural History Museum; Venice in Peril; Cambridge University

Venice’s location, at the heart of a tidal, coastal lagoon, has shaped its social, economic and cultural life. It is apt that one of Muf ‘s first collaborators (along with activist group Rebiennale) was the British Committee for the Preservation of Venice, which helps protect the city’s fragile ecology.

A group of scientists will ‘take advantage’ of the British Pavilion to explore the connections between the fate of Venice and its lagoon, discussing the techniques for measuring water levels in the city and exploring how best to act - if at all - on the science.

The three elements that comprise this section of the pavilion are: 15m2 of ecologically functioning salt marsh, to display the diversity of fauna and Ž ora found in the original areas of the Venice lagoon; a collection of 25 stuffed birds associated with Venice salt marshes, signifiers of the health of the lagoon; and satellite images superimposed with old maps and annotated with scientific research.

At the end of the biennale, the marsh will be returned to the lagoon and the discussions of its role in the ecology of Venice will be published.

Have your say

You must sign in to make a comment.

Related Jobs

Sign in to see the latest jobs relevant to you!

The searchable digital buildings archive with drawings from more than 1,500 projects

AJ newsletters