By continuing to use the site you agree to our Privacy & Cookies policy

Chipperfield reveals redesigned Turner Contemporary Gallery

Stirling Prize winner David Chipperfield has unveiled his redesigned Turner Contemporary Gallery scheme in Margate

Stirling Prize winner David Chipperfield has unveiled his redesigned Turner Contemporary Gallery scheme in Margate – itself a replacement for Snøhetta and Spence’s notoriously over-budget proposals.

The architect revealed his initial competition-winning designs for the plot on Margate seafront back in June ( First look at Chipperfield’s Margate gallery ), but he has since re-jigged his original concept to ‘take on comments’ from project backer Kent County Council and the public.

The most obvious change to the £17.4 million project is the reduction in height from three to two storeys and the addition of pitched ‘northern light’ roofs, apparently to ‘reflect more closely the other architecture’ in the seaside resort.

Other amendments include the use of white opaque recycled-glass cladding and the reconfiguration of the six interlocking blocks to ease the flow of visitors around the gallery.

The re-think is the latest twist in the long-running saga surrounding a new building for the gallery, which started back in 2001 when Snøhetta and Spence came up with a pebble-like scheme which would have sat in the English Channel off Margate pier.

Have your say

You must sign in to make a comment.

The searchable digital buildings archive with drawings from more than 1,500 projects

AJ newsletters