By continuing to use the site you agree to our Privacy & Cookies policy

Your browser seems to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser.


Your browser is no longer supported

For the best possible experience using our website we recommend you upgrade to a newer version or another browser.


Telehouse West Data Centre Docklands, London by YRM

Telehouse West is the latest building on Telehouse’s YRM-designed Data Centre Campus in London’s Docklands. The eight-storey, £80 million facility provides 5,000m² of technical space on five tenant floors with resilient, diverse power and cooling, backed up by emergency power generators accommodated in a linked two-storey building

The structure comprises a steel frame with precast concrete floor slabs and structural topping for 15kN/m² loading. The external envelope has storey-height unitised cladding elements suspended from the floor-slab edge finished with silver folded aluminium composite rainscreen panels with a pixellated pattern of darker panels on stair cores at each end of the building.

Telehouse West is the first data centre development in central London to obtain GLA approval, meeting stringent sustainability criteria set by the government’s Carbon Reduction Commitment, by making available free waste heat at the site boundary for community use.
Lisa Torje, architect, YRM.

Project data

Client Telehouse International Corporation of Europe
Main contractor MACE
Project manager and quantity surveyor Arcadis AYH
Architect and contract administrator YRM
Structural engineer AECOM
Services engineer WSP Buildings
Form of contract JCT 2005 Standard Form XQ
Gross internal floor area 19,200m2
Total project cost £80million
Start on site Jan 2009
Completion May 2010
Estimated annual CO2 emissions 204kg/m2

Selected products

Storey-height unitised elements by Structal UK with Reynobond rainscreen panels, Duragloss
PVDF metallic custom configured colour louvres, windows, aerofoil screens and unitised frames
External doors
Brick plinth
Wienerberger Staffordshire smooth blue bricks
Precast concrete floor
Creagh Concrete Products
Photovoltaic cells to south facade
Scheuten Solar
Permatec structural waterproofing
Alumasc sedum roof to Generator House
Raised floor
Bathgate raised access floor, with integrated Gerflor vinyl finishes
Steel doors
Powershield Doors

Have your say

You must sign in to make a comment.

The searchable digital buildings archive with drawings from more than 1,500 projects

AJ newsletters