Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

Stephen Lawrence Prize shortlist: The Chapel of Saint Albert the Great by Simpson & Brown Architects

  • Comment

Simpson & Brown Architects has been named among the finalists for this year’s Stephen Lawrence Prize

This Chapel for a Dominican order is situated in the garden of one of Edinburgh University’s Georgian townhouses. The new garden chapel is conceived as a space of tranquillity, for reflection and worship.

There is no concession in this garden pavilion to the rubble-built rear elevation into which it plugs. The building form and materials contribute to a calm, peaceful space and connect the building to its garden setting. Deep, angled window reveals bring natural light gently within a space characterised by the warmth of the timber pews and the beautifully crafted timber ceiling, which also extends outdoors, beyond the west window. The arc of the roof and the Cor-ten steel ‘trees’ add a sculptural drama. The sedum-planted roof further melds the building to the garden.

Project data

Client The Order of Preachers
Structural engineer Elliott & Company
Contractor Ashwood (Scotland)
Contract value Undisclosed
Date of completion October 2012
Gross internal area 140m²

  • Comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.