Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

Stephen Lawrence Prize shortlist: 25 Tanners Hill by Dow Jones Architects

  • Comment

Dow Jones Architects has been named among the finalists for this year’s Stephen Lawrence Prize

This is a beautifully executed project, in which a humble bicycle workshop has been transformed to create a home and gallery with a richly layered collection of spaces. The architecture is made as much by what is stripped away and revealed as by the elements that are added.

The relationship between exposed plaster, timber walls and a new winder staircase are handled with restraint and confidence. Interior spaces open onto one another with fluidity and the experience is one of space unfolding. Empathy with the Grade II-listed structure is evident throughout.

The decision to leave uneven timber floors to allow the character and history of the structure to be revealed demonstrates empathy and shrewd budget management.

Read Jay Merrick’s building study (AJ 14.02.13)

Project data

Client Peter von Kant
Structural engineer Momentum
Contractor E Fuller & Son: Fullers (Builders)
Contract value £210,000
Date of completion August 2012
Gross internal area 180m²

  • Comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.