By continuing to use the site you agree to our Privacy & Cookies policy

Stephen Lawrence Prize shortlist: 25 Tanners Hill by Dow Jones Architects

Dow Jones Architects has been named among the finalists for this year’s Stephen Lawrence Prize

This is a beautifully executed project, in which a humble bicycle workshop has been transformed to create a home and gallery with a richly layered collection of spaces. The architecture is made as much by what is stripped away and revealed as by the elements that are added.

The relationship between exposed plaster, timber walls and a new winder staircase are handled with restraint and confidence. Interior spaces open onto one another with fluidity and the experience is one of space unfolding. Empathy with the Grade II-listed structure is evident throughout.

The decision to leave uneven timber floors to allow the character and history of the structure to be revealed demonstrates empathy and shrewd budget management.

Read Jay Merrick’s building study (AJ 14.02.13)

Project data

Client Peter von Kant
Structural engineer Momentum
Contractor E Fuller & Son: Fullers (Builders)
Contract value £210,000
Date of completion August 2012
Gross internal area 180m²

Have your say

You must sign in to make a comment.

Related Jobs

Sign in to see the latest jobs relevant to you!

The searchable digital buildings archive with drawings from more than 1,500 projects

AJ newsletters