By continuing to use the site you agree to our Privacy & Cookies policy

Your browser seems to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser.

Close

Your browser is no longer supported

For the best possible experience using our website we recommend you upgrade to a newer version or another browser.

Close

Manser Medal shortlist: Slip House by Carl Turner

Slip House, London by Carl Turner Architects. Photography by Tim Crocker

Occupying one of four plots forming a gap in a typical Brixton terrace, Slip House constitutes a new prototype for adaptable terraced housing.

We set out with a simple sculptural form of three cantilevered (or slipped) boxes, the uppermost sheathed by a translucent glass screen. This upper box houses the main living space and connects to a ‘sky garden’. The middle box houses sleeping and bathing, with the ground box given over to a multi-purpose space, currently housing our studio.

The boxes are carefully placed to maximise light and outlook from inside while not intruding on our neighbour’s outlook. The shifting planes also break up the bulk of the building and give it its unique quality. It is designed to function in the short term as a detached house, but will no doubt one day be subsumed into a terrace when the adjoining plots are built over.

Slip_hs_2807

This arrangement allows flexibility for future adaptation and uses. Living and working (‘living over the shop’) is something that really interests us. We see a prototype new ‘terraced’ house, squeezed into under-utilised city (brownfield) sites. This flexible type of home can allow for the artisan or home-worker to sub-let or downsize. This can enliven local communities and produce ‘homes’ which create opportunities rather than being dormitories or financial assets. Slip House is flexible and can be used as a single home, studio workspace and apartment, or two apartments.

Designed to Code for Sustainable Homes Level 5, it features ‘energy piles’ utilising a solar-assisted ground-source heat pump, creating a thermal store beneath the building. PV-Ts, a wildflower roof, rainwater harvesting, reduced water consumption, mechanical ventilation with heat recovery within an airtight envelope, and massive levels of insulation, make this house extremely energy efficient. A prototype brownfield development offering dense, flexible, urban living - the house is a vehicle for in-house research into sustainable design, integrating the often conflicting aesthetic requirements of architecture and alternative low-energy systems. We are working to develop this model for multiple developments and as affordable housing.

Carl Turner, director, Carl Turner Architects

Judges’ citation

This elegant and confident project is a prototype house composed of multiple standard elements. Yet the executed design is a highly personal solution, which results in a humane interior environment. A standardised and semi-industrial material palette is employed throughout. Inside and out this house is immaculate in its detail, coordination and execution.

The project demonstrates an admirable commitment to the creation of an exemplar low-energy house, with a suite of sustainable enhancements that are integrated effectively into the building design. Solar thermal panels are linked to the ground-source heat pump to increase efficiency, utilising multiple piled foundations. But at no point do the sustainable ambitions of the project crowd out or dominate the refined quality of the spaces that are created.

Have your say

You must sign in to make a comment.

The searchable digital buildings archive with drawings from more than 1,500 projects

AJ newsletters