By continuing to use the site you agree to our Privacy & Cookies policy

Leaf House, by James Gorst Architects

MANSER MEDAL SHORTLIST: There is something of the fortress about this Portland stone tower topped with a glass lookout

In fact it is a thoughtful 21st century re-interpretation of the Georgian townhouse and provides a very comfortable, elegant, large family home in north-west London.

The hierarchy of rooms throughout the the house are tailored to fulfil the needs of a family with two growing children as well as two parents who both work from home.

There is one study within the roof pavilion and another in the basement beneath a large glass light that is flush with the pavement to the front of the house.

House builders can learn from this project: the slender LED lighting on the leading edges of the bookcases; the detailing of the steel and walnut handrails on the stairs; the way the doors fold back into the walls; the way the spaces interconnect like a Rubik’s Cube. All house-buyers deserve such care and attention, but they seldom get it.

For full Building Study and Working Detail see AJ 29.04.10

Credits

Architect James Gorst Architects
Client Confidential
Contractor R Durtnell & Sons
Structural engineer Alan Baxter & Associates
Services engineer Chapman Bathurst
Contract value £2.65m
Date of completion December 2008
Gross internal area 575m2

Have your say

You must sign in to make a comment.

The searchable digital buildings archive with drawings from more than 1,500 projects

AJ newsletters