Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

Kitchen Garden by Coffey Architects

  • Comment

[5 houses by 5 practices] Coffey Architects: Kitchen Garden, Lancaster Grove, London

This refurbishment of a three-bedroom ground-floor apartment in the conservation area of Lancaster Grove in north London unites access to a large north-facing rear garden with a contemporary rear extension to create a unified social space for its residents. The house is located within an existing Georgian building in the Belsize Park conservation area. We provided a three-bedroom, three-bathroom residence which is suited to contemporary London living.

We simplified the layout and made better use of existing space. The previously haphazard arrangement of bedrooms and bathrooms at the front of the house has been simplified through the use of a chamfered access passage defining the route from the front of the property to the rear living spaces and extension and adding an extra element of finesse as users pass through.

The contemporary rear extension creates an open, social space establishing a connection to the garden. As the extension is north facing, creative design solutions have been incorporated to increase the feeling of space and light; all materials are white or pale to further complement the sense of brightness and space and hints of luxury.

A bespoke dining table and kitchen island allow users to view the garden while entertaining. Well-placed mirrors also blur the separation between interior and exterior. The bespoke dining table is designed to create a direction to the new extension as it completes the linear composition with the kitchen-island and adjacent mirror. We specified 20mm white/grey marble for the kitchen island and splashbacks, Dinesen Douglas fir flooring, Allgood ironmongery and Hansgrohe brassware.

With this refurbishment, we successfully worked within the confines of conservation criteria and brought a sense of light and space into a traditional north London, lower ground floor house as well as introducing an improved relationship with the outdoor space.

With careful consideration of the old and new areas of the house, we have delivered a light-filled living/dining space. We have also successfully rebalanced existing rooms by adding style and thoughtful design, allowing the user to enjoy the journey within the property.

Phil Coffey, director, Coffey Architects

AJ Buildings Library

See images and drawings of Kitchen Garden by Coffey Architects

  • Comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.