By continuing to use the site you agree to our Privacy & Cookies policy

Your browser seems to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser.


Your browser is no longer supported

For the best possible experience using our website we recommend you upgrade to a newer version or another browser.


Garden House by De Matos Ryan Architects

Four Houses: Garden House by De Matos Ryan Architects

Adding a house to the rear garden of a Victorian property in London neatly overcame some restrictions to solve a need for more space. Compulsory flood-proofing measures (due to the site’s proximity to the river Thames) had to be incorporated while planning restrictions meant neighbouring properties could not be overlooked.

Replacing a potting shed and greenhouse, the new house comprises five bedrooms, three bathrooms, a study and kitchen/living room. The garden was excavated to create a high-sided, watertight concrete courtyard, while a bridge bisects the white box and marks the entrance to the property.

Internal lightwells and rooflights ensure bedrooms are flooded with natural daylight. The sunken courtyard is characterised by white-pigmented concrete walls and floor. Sliding doors open up the corner of the house, offering a seamless transition to an enclosed landscape.

Angus Morrogh-Ryan, director, De Matos Ryan Architects

Have your say

You must sign in to make a comment.

The searchable digital buildings archive with drawings from more than 1,500 projects

AJ newsletters