Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

Garden House by De Matos Ryan Architects

  • Comment

Four Houses: Garden House by De Matos Ryan Architects

Adding a house to the rear garden of a Victorian property in London neatly overcame some restrictions to solve a need for more space. Compulsory flood-proofing measures (due to the site’s proximity to the river Thames) had to be incorporated while planning restrictions meant neighbouring properties could not be overlooked.

Replacing a potting shed and greenhouse, the new house comprises five bedrooms, three bathrooms, a study and kitchen/living room. The garden was excavated to create a high-sided, watertight concrete courtyard, while a bridge bisects the white box and marks the entrance to the property.

Internal lightwells and rooflights ensure bedrooms are flooded with natural daylight. The sunken courtyard is characterised by white-pigmented concrete walls and floor. Sliding doors open up the corner of the house, offering a seamless transition to an enclosed landscape.

Angus Morrogh-Ryan, director, De Matos Ryan Architects

  • Comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.