Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

Hill House by Hampson Williams Architects

  • Comment

[STEPHEN LAWRENCE PRIZE] The beautifully crafted all-plywood interior creates a simple, serene series of interconnected spaces

The brief called for a house that reflected the environmental sensitivities of the client, was contemporary in design, honest in its expression both of form and material, and rooted in place. As with all private houses, the type of spaces and their arrangement is intensely personal, and the design process sought to be open, collaborative and flexible.

The house, at Ulcombe near Maidstone in Kent, was conceived as a primarily timber construction. By using recycled excavation material as a retaining wall, the carbon footprint was kept low and the project on budget. The beautifully crafted all-plywood interior creates a simple, serene series of interconnected spaces. The ambitious in-situ welded steel stair is a dramatic sculptural element, contrasting with the warmth of the plywood.

AJ Buildings Library

See images and drawings of Hill House by Hampson Williams Architects

  • Comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.