By continuing to use the site you agree to our Privacy & Cookies policy

Your browser seems to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser.


Your browser is no longer supported

For the best possible experience using our website we recommend you upgrade to a newer version or another browser.


French extension: Maison L joins Manser Medal shortlist

[FIRST LOOK] Shortlisted for the 2012 Manser Medal, Christian Pottgiesser’s Maison L is an extension to a private 18th-century residence

Situated about 30 minutes drive from Paris city centre the house sits in a large plot of old trees that had to be left predominantly untouched by this extension to the historic residence. The house’s unusual form comes from an attempt to create a private space for each of the family’s five members while not dominating this site.

The general living areas are placed within an amorphous single-storey building with curved stone walls heaped up with earth and topped with an accessible planted roof that merges into the landscape. Five tower-like volumes project through this plinth to provide each family member with their own private realm.

Positioned to frame a specific perspective of the site, each of the towers stacks the individual’s personal space vertically, with a dressing room and storage space placed on the ground floor, a bathroom on the first floor and a bedroom above.

AJ Buildings Library

See full project data, photographs, plans, sections and details for Maison L by christian pottgiesser architecturespossibles

Have your say

You must sign in to make a comment.

Related Jobs

Sign in to see the latest jobs relevant to you!

The searchable digital buildings archive with drawings from more than 1,500 projects

AJ newsletters