Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

Doyle Gardens by Jonathan Tuckey Design

  • Comment

Jonathan Tuckey Design’s update of this 1930s family home in London has produced a series of interconnected, overlapping spaces

One way of looking at the historic development of residential architecture is to think about how the room has given way to more informal and open-plan spaces and how, as an enclosed, separate element, it has been broken open by modern sensibilities.

At this 1930s semi-detached family home in north London, our brief was to open up the gloomy interior and amplify the connection between the house and the garden. Naturally, partition walls came down and where there were once four separate rooms on the ground floor, there emerged a series of interconnected, overlapping spaces. Moving through the house can be understood as moving from the formality of the street and the front parlour towards the informal life associated with the patio and garden at the rear. It can also be read as a chronological movement from the self-contained formality of the early 20th century through to the more ambiguous spaces of contemporary life and the new dining room extension at the rear. In contrast to the opening-up of the interior, we sought to create a strong room-like character for the new dining space. Using an exposed structure of Douglas fir timber, we designed a panelled room with a coffered ceiling, a setting for the more formal events of family life – Christmas dinner, family gatherings and so forth. In the summer the warm timber echoes the glow from the south-facing garden and, with the large patio door swung open, the dining room becomes a garden room, blurring the line between inside and out.

  • Jonathan Tuckey, director, Jonathan Tuckey Design

Doyle Gardens by Jonathan Tuckey Design

Project data

Architect Jonathan Tuckey Design
Gross internal floor area 150m²
Cost £115,000
Structural engineer Martin Redston
Contractor Lioneye Properties

 

  • Comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.