By continuing to use the site you agree to our Privacy & Cookies policy

Working Detail: Culloden Battlefield Visitor Centre by Gareth Hoskins Architects

[WORKING DETAIL 29.05.08] A wall of local stone with a glass clerestory and larch rainscreen

The centre, on the site of the 1746 Battle of Culloden, not only houses the usual visitor facilities and exhibition, but is a physical memorial to the fallen. The long north wall of the building - slabs of local Caithness stone set in random courses of smooth and broken faces - is a memorial to those who died. The wall runs uninterrupted for 60m. A frameless glass clerestory is set above it, together with a deep larch-clad fascia which rises to become the balustrade to a rooftop walkway.

(Click on image to view original detail in AJ magazine as pdf)

The centre, single-storey and steel-framed, is designed on sustainable principles, with a highly insulated envelope, greenroof system and underfloor heating powered by a woodchip boiler. The memorial wall is over 1m thick, backed with 200mmthick insulated timber studwork - a cavity wide enough to accommodate steel columns and downpipes and an inner leaf of blockwork faced with Caithness stone tiles. The fascia/ balustrade is clad with a rainscreen of 147 x 19mm larch boards, laid horizontally with 15mm gaps. Both stone and larch were sourced locally.

A rooftop walkway gives visitors the chance to view the battlefield panorama. It is reached by means of an earth ramp and a high-level timber bridge that runs into the memorial wall, its position marking the line where British government troops stood. The steel-framed bridge is clad with the larch rainscreen, which continues internally to divide visitor and exhibition spaces.

Have your say

You must sign in to make a comment.

Related Jobs

Sign in to see the latest jobs relevant to you!

The searchable digital buildings archive with drawings from more than 1,500 projects

AJ newsletters