By continuing to use the site you agree to our Privacy & Cookies policy

Lifeboat Station, Exmouth, The Bazeley Partnership

FIRST LOOK: Bazeley’s £2.2m RNLI lifeboat station ‘mimics a storm tossed sea and the drama of rescue’

The Royal National Lifeboat Institution commissioned The Bazeley Partnership to design a new lifeboat station at the eastern end of Exmouth’s seafront Esplanade, to house an inshore lifeboat and a Mersey Class all-weather lifeboat.

The chosen site was located at the somewhat neglected and forgotten eastern fringes of the town: a parcel of land left over from road junction modifications carried out in the 1970s, and subject to a range of physical constraints. The £2.2m project was completed in June 2009 and includes a public viewing gallery and shop. 

Conceptually the design reflects its coastal location and the building’s purpose. The heavy masonry walls faced in local stone and appearing as if they are a natural feature of the landscape contrast with the lighter cedar cladding used on the upper levels and rise up to a series of sharply angled roof planes finished in copper.

The external soffits and ceilings of the boat halls are also clad in cedar to give an attractive and hardwearing ribbed finish to the underside of the roof. The undulating roof form mimics a storm tossed sea and the drama of rescue, with the main ridge over the boat hall projecting outwards towards the English Channel. The design presents a different face to each direction from which it can be seen, creating a ‘building in the round’, designed to be viewed from all angles.

Mark Roberts, Associate Architect, The Bazeley Partnership

 

Click on the thumbnails below to download and view vector-based pdf versions of the drawings. To submit projects for consideration, please email AJbuildings@emap.com

Site plan

Site plan

Ground floor plan

Ground floor plan

First floor plan

First floor plan

Section

Section

Detail section

Detail section

Project Exmouth RNLI Lifeboat Station, Queens Drive, Exmouth
Tender date January 2008
Start on site date May 2008
Completion date June 2009
Gross external floor area 1714m²
Gross internal floor area 487m²
Form of contract JCT 2005 SBC with Quantities
Total cost £2.2million (approx)
Client Royal National Lifeboat Institution
Architect The Bazeley Partnership
Structural engineer Opus International
Services engineer Hoare Lea
Quantity surveyor PH Warr
CDM coordinator Black and Veatch
Main contractor Dawnus Construction Ltd
Annual CO2 emissions 87.56 kg.CO2/m²/annum

Have your say

You must sign in to make a comment.

Related Files

Related Jobs

Sign in to see the latest jobs relevant to you!

The searchable digital buildings archive with drawings from more than 1,500 projects

AJ newsletters