By continuing to use the site you agree to our Privacy & Cookies policy

Your browser seems to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser.

Close

Your browser is no longer supported

For the best possible experience using our website we recommend you upgrade to a newer version or another browser.

Close

Bateman’s Row, by Theis + Khan Architects

MANSER MEDAL SHORTLIST: This ambitious, complex building achieved on an unprepossessing site in Shoreditch, London is a clever development by an architect-client couple for their home and office

It is on five floors over a basement and completely fills its corner site. The mix includes four dwellings: the house over three floors, three small flats, the architects’ own studio on the first floor and an art gallery on the ground floor and basement levels. In section, the scheme skilfully adjusts the floor heights, creating taller spaces for the gallery, the studio and the principal living space. A dark-brick base gets progressively lighter towards the top, with a living room and terraces on the top floors that give amazing views of the City of London. 

The architects have developed a tight, difficult site in a way that is both spatially and aesthetically rich. It is a relevant piece of city-making that is ordinary in its programme yet is executed with extraordinary care and judgement. The kind of building London, and a depressed market, need a lot more of.

For full Building Study and Working Detail see AJ 30.09.10

Credits

Architect Theis + Khan
Client Soraya Khan and Patrick Theis
Contractor Silver Interiors Design & Build
Groundwork contractor ECS Groundwork
Structural engineer FJ Samuely and Partners
Quantity surveyor Stephen Cuddy
Contract value £1.6m
Date of completion September 2009
Gross internal area 867m2

Have your say

You must sign in to make a comment.

The searchable digital buildings archive with drawings from more than 1,500 projects

AJ newsletters