By continuing to use the site you agree to our Privacy & Cookies policy

Reculver Centre for Renewable Energy and Interpretation, Canterbury by Kaner Olette/Allen Scott

[SMALL PROJECTS 2011 - BEST OF THE REST] Extension and remodeling of the old visitor centre and a catalyst project for the wider regeneration masterplan to establish the hamlet of Reculver as a regional centre for green tourism

The site on the north Kent coast is noted for its history, particularly the Roman Fort and Saxon Towers as well as its SSSI status for ecology and geology. The brief revolves around the interperation of these atributes as well as a demonstration of renewable/sustainable technology.

The building has an asymmetric L-shaped form with the extension end resulting in a curve. Clad in sweet-chestnut, framed views are provided to the Towers to the east, the Kentish Flats Windfarm to the north and the Cliffs and Country Park to the west. A lower linking element was used to connect to the former caravan site, forming a fully accessible new entrance and space for interpretation.

Biomass, solar thermal and solar PV renewable and sustainable energy sources prove heating, hot water and electricity. Low energy and recycled materials were used where possible to act as an example.

Start on site date January 2009
Completion date June 2009
Gross external Floor Area 150m²
Form of procurement Lump Sum Competitive Tender
Form of contract JCT Minor Works Contract
Total cost £222,699
Client Canterbury City Council
Architect/Landscape architect Kaner Olette/Allen Scott
Structural engineer Holt and Wotton
Services engineer Michael Cade Associates
Quantity surveyor Betteridge and Milsom
Planning supervisor Betteridge and Milsom
Main contractor WW Martin (Thanet) Ltd
Annual CO2 emissions 22.6 kg(CO2)/m²

 

Have your say

You must sign in to make a comment.

Related Jobs

Sign in to see the latest jobs relevant to you!

The searchable digital buildings archive with drawings from more than 1,500 projects

AJ newsletters